Δημήτρης Σκαρμούτσος

Κοσμογυρισμένος και επικοινωνιακός, κλασικός και μοντέρνος, οραματιστής και καινοτόμος, είναι ο σεφ που τα καταφέρνει το ίδιο καλά στη Μεσογειακή κουζίνα, αλλά και στο σούσι, στη γαλλική και στο street food, έχοντας ως σταθερό σημείο αναφοράς το καλό και χορταστικό φαγητό.

Περισσότερο ταυτισμένος πλέον με την «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα, εισάγει νεωτερισμούς με σεβασμό στην ελληνική παράδοση και με άξονα τις τοπικές πρώτες ύλες, τις οποίες και υπερασπίζεται με πάθος. Στα χέρια του ένα ταπεινό Σπανακόρυζο ή μια Κολοκυθοτυρόπιτα απογειώνονται, παραδοσιακά πιάτα όπως ο Μουσακάς φτάνουν στην πληρότητά τους και καινοτομίες όπως οι Μελιτζάνες στο φούρνο με Φακές προκαλούν ευχάριστη έκπληξη.

...περισσότερα

Όλα ξεκίνησαν όταν σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στις ΗΠΑ, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στο Culinary Institute of America. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μαθήτευσε και εργάστηκε δίπλα σε κορυφαίους σεφ, μαθαίνοντας όλα τα μυστικά της διεθνούς κουζίνας και εργάστηκε σε κορυφαία εστιατόρια και ξενοδοχεία μέχρι και το 2000. Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα για να αφοσιωθεί στην ελληνική κουζίνα. Η κίνησή του στέφθηκε με επιτυχία αφού ως σεφ του εστιατορίου «Αλάτσι» (2005), κέρδισε Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός.

Από το 2010 ξεκίνησε η τηλεοπτική του καριέρα με εκπομπές υψηλής τηλεθέασης («Master Chef» και «Junior Master Chef», «Χωρίς Συνταγή», «Blind Taste»), καθιστώντας τον γρήγορα ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα, οικεία και δημοφιλή πρόσωπα της ελληνικής γαστρονομίας.


Jean Louis Capsalas

Τα πιάτα του άλλοτε έχουν τη λάμψη του κοσμοπολιτισμού και άλλοτε την απλότητα της ελληνικής παράδοσης, την οποία  προσεγγίζει πάντα με ένα «twist», ώστε το «παλιό» να αποκτήσει μια νέα ζωή και το καινούριο να ιδωθεί μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος. Από το ελληνικό burger με καπνιστό σύγκλινο Μάνης, ομελέτα, κρέμα ανθότυρου, ντομάτα, μαρούλι και δυόσμο, μέχρι τον σολομό μαρινέ με σαλάτα από φύκια, λάδι από φιστίκι, σορμπέ από κόκκινη πιπεριά και φλοίδες παρμεζάνας, είναι ορατή η πρόθεση να σεβαστεί αλλά και να ανατρέψει τα γαστρονομικά δεδομένα.

Και το κάνει με άνεση! Σε κάθε εξεζητημένη γαστρονομική δημιουργία του executive chef του Δειπνοσοφιστήριον Catering, Jean Louis Capsalas, το τοπικό συνυπάρχει με το παγκόσμιο, το Παρίσι με τη Μεσόγειο και το κλασικό με το μοντέρνο.

...περισσότερα

Εύλογα, αφού ο Ελληνογάλλος σεφ ήρθε στην Ελλάδα από τη Λυών στα τέλη της δεκαετίας του ’80, έχοντας προηγουμένως καταγράψει αξιόλογη εμπειρία σε «τριάστερα» γαλλικά εστιατόρια του περίφημου οδηγού Michelin. Την ελληνική κουζίνα την αγάπησε για τις ιδιαιτερότητες των υλικών της και με γαλλικές τεχνικές την απογείωσε κυριολεκτικά, μπολιάζοντας τον κοσμοπολιτισμό της μιας με την αυθεντικότητα της άλλης. Για πάνω από μια δεκαετία εργάστηκε ως επικεφαλής σεφ σε gourmet εστιατόρια των Βορείων Προαστίων, αλλά και του αθηναϊκού Κέντρου, ενώ από το 2013 καθοδηγεί την κουζίνα του Δειπνοσοφιστήριον Catering.

Πνευματώδης και γεμάτος θετική ενέργεια, διδάσκει τη γαστρονομία από το Α ως το Ω, όχι μόνο επιμένοντας στις βασικές αρχές, αλλά και δείχνοντας με ποιο σκεπτικό οφείλει να γίνεται η ανατροπή τους.